Informatie van uw huisartsenkring Aan- en afmelden  -  Bekijk online
Nieuwsbrief Wagro Groningen
 
21 april 2020
Wagro Groningen nieuwsbrief april 2020
Beste allemaal,
 
Het zijn bijzondere tijden waar we in leven. In het noorden lijken de gevolgen van de coronacrisis qua aantallen infecties en sterfgevallen mee te vallen, maar in ons vakgebied staan we voor een aantal uitdagingen. Hoe gaan we op korte termijn de huisartsenzorg organiseren? Hoe zit het met mijn vaste waarneemplek? Wat gaat er gebeuren met de wet DBA en wat betekent dit voor mij?
 
Wij als Wagro Groningen willen als belangenbehartiger optreden voor iedere waarnemer in Groningen. Daarom een update waar we mee bezig zijn geweest, tevens met het zicht op de toekomst in onze regio.
 
Ontwikkelingen
  • Sinds enkele maanden zijn twee Wagro bestuursleden aanwezig bij de vergaderingen van het LHV-kringbestuur. Als vanouds zijn we ook aanwezig bij de LHV-kringledenraad. We merken op de kringledenraden dat er beperkt aandacht is voor de waarnemers, terwijl we als Wagro een groot deel van de LHV-kringleden vertegenwoordigen. Door deelname aan het kringbestuur hopen we de waarnemers in de regio meer op de kaart te kunnen zetten. Ook zetten we ons in om een visie te ontwikkelen voor een toekomstbestendige huisartsenzorg in de regio. 
  • Daarnaast hebben we als Wagrobestuur recent een heidag georganiseerd, om een missie en een visie te formuleren voor de Wagro. Aandachtspunten waren: Wat willen de huisartsen die nu waarnemers zijn in de toekomst? Wat vinden zij belangrijk? Hoe krijgen we dit duidelijk en verwerkt in het landelijk beleid? Hoe kunnen we contact (onder)houden met onze achterban? De uitkomsten willen we graag verder ontwikkelen en zorgen dat er regionaal verbinding komt tussen de verschillende generaties huisartsen.
  • Met de vier noordelijke Wagrobesturen (Drenthe, Friesland, Groningen en Zwolle/Flevo/Vechtdal) was er een bijeenkomst gepland waar Ella Kalsbeek, voorzitter LHV, bij aan zou schuiven. Helaas strooide de coronacrisis roet in het eten en kon deze bijeenkomst niet doorgaan. We hopen dit in de toekomst weer op te pakken.
  • Verder krijgen we signalen van waarnemers dat een hoop overeenkomsten van opdracht door opdrachtgevers zijn gestopt of verminderd. Veel waarnemers hebben hierdoor omzetderving. De LHV doet haar best om de waarnemers hierin zo veel mogelijk te steunen. Lees hier het standpunt van Ella Kalsbeek en hier de tips van de LHV voor waarnemers met financiële zorgen. Verder proberen wij bij de LHV-kring Groningen aandacht voor deze problematiek te krijgen. Lees ook de brief die we naar het LHV-kringbestuur hebben verstuurd in de bijlage.
  • Wij proberen oog te houden voor andere ontwikkelingen, zoals de wet DBA. We volgen de ontwikkelingen hierover op de voet en zullen bij meer duidelijkheid hierover jullie een bericht sturen, waarschijnlijk volgt er 18 juni een webinar over dit onderwerp.
  • Deze week is een digitaal overleg met de landelijke Wadi geweest om over de actuele ontwikkelingen in het land te kunnen spreken. Veel van bovenstaande punten zijn aan de orde geweest. Voor nu is van belang dat de Wadi druk bezig is met de wet DBA en met een crisisradar waarbij werk voor waarnemers landelijk verdeeld kan worden. Meer nieuws daarover volgt. Lees ook de brief die wij namens de Wagro hebben verstuurd naar de Wadi in de bijlage.
  • De doorgaans goed bezochte Wagro-cafés liggen momenteel stil door de coronacrisis. Maar we horen nog steeds graag jullie input. Je kunt ons bereiken via wagrogroningen@lhv.nl. Dit geldt voor alle zaken die jullie bezig houden, we horen graag van jullie!
 
Wij streven naar solidariteit en samenwerking in deze crisistijden, hoe lastig dat soms ook gaat.
 
Hartelijke groet en de kop d’r veur!
Vivian van Vliet, voorzitter Wagro Groningen
 
 
Wagro Groningen
038 - 46 01 251  |  wagrogroningen@lhv.n  |  groningen.lhv.nl
Twitter Youtube
Lidnummer: onbekend, u ontvangt deze email op